ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

 

Η ανακάλυψη και η εξέλιξη των ενδοσκοπίων έφεραν επανάσταση στον τρόπο που εξετάζει και χειρουργεί ο σύγχρονος ΩΡΛ ιατρός. Οι διαγνωστικές και επεμβατικές δυνατότητες έχουν πολλαπλασιαστεί αφού πλέον μπορούμε να δούμε, με τη βοήθεια κάμερας, παθολογίες σε περιοχές δυσπρόσιτες όπως  η μύτη, ο ρινοφάρυγγας και ο λάρυγγας.

Με την Ενδοσκοπική Χειρουργική, πολλές παθήσεις που μέχρι τώρα χρειάζονταν βαριές και επώδυνες επεμβάσεις, με αρκετές ημέρες νοσηλείας, αντιμετωπίζονται τώρα ανώδυνα, χωρίς εξωτερικές ουλές, χωρίς γάζες στη μύτη. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι το πολύ ένα 24ωρο.

 

Ποιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ρινικοί Πολύποδες

Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες – ιγμορίτιδες

Ακατάσχετες η υποτροπιάζουσες ρινορραγίες 

Βλεννογονοκήλες

Νεοπλάσματα (όγκοι) ρινός — ρινοφάρυγγα

 

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής

Η ενδοσκοπική μέθοδος υπερτερεί και τείνει να εξαλείψει τις κλασσικές μεθόδους γιατί:

Ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται

Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ μικρή (συνήθως ένα 24ωρο)

Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές ή ουλές

Οι επεμβάσεις γίνονται στοχευμένα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια

Προφυλάσονται καλύτερα οι ιστοί που δεν έχουν παθολογία

Μικρότερη περίοδος ανάρρωσης λόγω μικρότερης έκτασης (άρα και βαρύτητας) της επέμβασης

 Με την παράλληλη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων, μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και τυχόν προβλήματα όπως για παράδειγμα η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών που είναι από τις πιο συχνές αιτίες δυσκολίας στην αναπνοή. Η απουσία από την εργασία μειώνεται στο ελάχιστο και δεν υπερβαίνει τις λίγες ημέρες.

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις συνήθως είναι περιορισμένες σε έκταση, διότι έχει αποδειχτεί ότι: εάν αποκατασταθεί η ομαλή απομάκρυνση των εκκρίσεων από τα ιγμόρεια και τα υπόλοιπα παραρρίνια, αυτό τις περισσότερες φορές είναι αρκετό για την ριζική αντιμετώπιση των παθήσεων τους.

Μάλιστα τελευταία εξέλιξη στον τομέα της Ενδοσκοπικής Μικροχειρουργικής είναι η εφαρμογή ¨μπαλονιού¨για τη διαστολή των στομίων των παραρρίνιων κοιλοτήτων που είναι ελάχιστα τραυματικό και επεμβατικό

 

Προεγχειρητικός έλεγχος

Στον προεγχειρητικό έλεγχο πέραν των βασικών εξετάσεων (εφ΄ όσον ο ασθενής χειρουργηθεί με γενική αναισθησία), απαραίτητες κρίνονται :
1) η ενδοσκόπηση της μύτης, η οποία γίνεται εύκολα και εντελώς ανώδυνα στο ιατρείο
2) η αξονική τομογραφία των παραρρινίων (σπλαγχνικού κρανίου)

 

Μετεγχειρητική φροντίδα

Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν στοιχειώδη μετεγχειρητική παρακολούθηση από το γιατρό, ώστε η επούλωση να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και η λειτουργία της μύτης& να αποκατασταθεί στο φυσιολογικό το ταχύτερο δυνατόν. Για το σκοπό αυτό, ο χειρουργός καθαρίζει επιμελώς την περιοχή που χειρουργήθηκε. Συνήθως ο ασθενής επισκέπτεται 2 – 4 φορές τον χειρουργό του, μέσα στον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση.

 

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές, στα χέρια έμπειρων χειρουργών, είναι σπάνιες και πάντως λιγότερες και ηπιότερες από τις παρατηρούμενες σε επεμβάσεις που εκτελούνται με τις κλασσικές μεθόδους χειρουργικής. 

 

Ποσοστά επιτυχίας

Στις χρόνιες ή υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες όπως είναι οι ιγμορίτιδες, οι μετωπιαίες κολπίτιδες, οι ηθμοειδίτιδες ή οι σφηνοειδίτιδες, η υποχώρηση των συμπτωμάτων (πονοκέφαλοι, βάρος στο πρόσωπο, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή, ρινικές εκκρίσεις) παρατηρείται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85%, εάν ερωτηθεί ο χειρουργημένος ασθενής ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Ο πονοκέφαλος καμιά φορά δεν υποχωρεί και αυτό πιθανολογείται ότι συμβαίνει διότι μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε νόσο των παραρρινίων αλλά και σε ημικρανίες ή και νευραλγίες.

Οι πολύποδες της μύτης ως γνωστόν υπάρχει πιθανότητα να υποτροπιάσουν. Σε πολύ μικρότερο ποσοστό εάν υπάρχει ένας ή δύο μεγάλοι και πιο συχνά σε μαζική πολυποδίαση (δηλαδή σε άφθονους μικρούς πολύποδες που καταλαμβάνουν όλη την κοιλότητα της μύτης). Όμως έχει αποδειχτεί ότι, η ριζική και ακριβής αφαίρεση των πολυπόδων, ο καλός αερισμός των περιοχών που γεννούν τους πολύποδες σε συνδυασμό με τη σποραδική λήψη τοπικού spray, τη μετεγχειρητική παρακολούθηση και τον έγκαιρο καθαρισμό των όποιων μικρών πολυπόδων τείνουν να δημιουργηθούν (κάτι που γίνεται εύκολα και απλά στο ιατρείο με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου), όχι μόνο παρατείνουν κατά πολύ το χρόνο πιθανής επανεμφάνισης τους, αλλά & και το κυριότερο, αφήνουν χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα τον ασθενή για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Δημοφιλή άρθρα

  • ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

      Η χειρουργική επέμβαση ροχαλητού, ή χειρουργική επέμβαση απνοιών γίνεται για τη θεραπεία της διαταραγμένης αναπνοής κατά τη διάρκεια του…

  • ΩΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

      Η ωτοχειρουργική είναι ο κλάδος της ειδικότητας μας που ασχολείται με τη χειρουργική του αυτιού. Η βαρηκοϊα που προκαλείται από παθήσεις…

  • ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΚΩΦΩΣΗ - ΕΜΒΟΕΣ

    Αιφνίδια Βαρηκοΐα ή Αιφνίδια Κώφωση, ονομάζουμε την απότομη και σημαντική μείωση της ακοής, που συνοδεύεται από βουητό και ίλιγγο, χωρίς να υπάρχει…