ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΚΩΦΩΣΗ - ΕΜΒΟΕΣ

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΚΩΦΩΣΗ - ΕΜΒΟΕΣ

Αιφνίδια Βαρηκοΐα ή Αιφνίδια Κώφωση, ονομάζουμε την απότομη και σημαντική μείωση της ακοής, που συνοδεύεται από βουητό και ίλιγγο, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός ή λοίμωξη στο αυτί. Η κατάσταση αυτή αποτελεί επείγον περιστατικό στην ωτορινολαρυγγολογία. Τα αίτια που την προκαλούν είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, ακόμα και σήμερα, άγνωστα. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οφείλονται σε κάποια ιογενή λοίμωξη ή σε διαταραχές της αιμάτωσης του κοχλία. Σε ένα μικρό ποσοστό, η Αιφνίδια Βαρηκοΐα, είναι δυνατόν να οφείλεται σε ακουστικό νευρίνωμα, ένα καλοήθη όγκο του στατικο-ακουστικού νεύρου, η ύπαρξη του οποίου πρέπει να αποκλειστεί με μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της Αιφνίδιας Βαρηκοΐας απαιτεί άμεση έναρξη αγωγής με κορτιζόνη και αντι-ιικά φάρμακα, σε συνδυασμό με ενδοτυμπανικές εγχύσεις κορτιζόνης και συνεδρίες με υπερβαρικό οξυγόνο. 

 

Ως Εμβοές ορίζουμε την αντίληψη ήχου χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα ηχητικό ερέθισμα . Αν και συχνά περιγράφεται ως κουδούνισμα και ήχος από τζιτζίκια, μπορεί να ακούγεται και σαν ένα κλικ ή σφύριγμα. Ο ήχος μπορεί να είναι ήπιος ή δυνατός, χαμηλής ή υψηλής συχνότητας και να προέρχεται από το ένα ή και τα δύο  αυτιά. Σε μερικούς ανθρώπους, η κατάσταση αυτή προκαλεί κατάθλιψη, άγχος ή έλλειψη συγκέντρωσης. 

Οι εμβοές δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει από έναν αριθμό υποκείμενων αιτίων. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν: μολύνσεις αυτιών, καρδιαγγειακή νόσο , νόσο Meniere, όγκους του εγκεφάλου, έκθεση σε ορισμένα φάρμακα, τραυματισμό στο κεφάλι και βύσμα κυψελίδας (κερί στο αυτί). Είναι επίσης συχνότερες σε άτομα με κατάθλιψη.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση την περιγραφή του ατόμου. Μερικές φορές, ο ήχος μπορεί να ακουστεί από τον γιατρό, χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο. Η περίπτωση αυτή, είναι γνωστή ως αντικειμενικές εμβοές.Οι ασθενείς πρέπει υποβάλλονται σε ακοολογικό ελεγχο και νευρολογικές εξετάσεις στα πλαίσια της διάγνωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε μονόπλευρες εμβοές, συστήνεται απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία.

 

Το ιατρείο μας, είναι το μοναδικό ιδιωτικό Ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο στην Ελλαδα, το οποίο στους χώρους του, δίνει τη δυνατότητα χρήσης Θαλάμου Υπερβαρικού Οξυγόνου, για τη θεραπεία ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων, όπως η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και οι εμβοές.

Δημοφιλή άρθρα

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΙΑΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

      Η χειρουργική των σιαλογόνων αδένων (υπογνάθιοι αδένες και παρωτίδες) απαιτεί γνώσεις και εμπειρία λόγω της γειτνίασης των αδένων αυτών…

  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΦΩΝΗΣΗΣ

      Οι διαταραχές φώνησης αναφέρονται σε όλες τις παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν την φυσιολογική χροιά και την ομαλή ροή της φωνής.…

  • ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ

    Παθήσεις των αυτιών, της μύτης και του λαιμού είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να αποκτήσουν…