Ζαλίζομαι. Έχω ίλιγγο; Τι είναι ο λαβύρινθος;

Ζαλίζομαι. Έχω ίλιγγο; Τι είναι ο λαβύρινθος;

 

Τι είναι o ίλιγγος;

Ίλιγγος είναι η ψευδής αίσθηση κινήσεως ενώ το κεφάλι και το σώμα μας παραμένουν ακίνητα. Η κατάσταση αυτή συχνά συνοδεύεται από εφίδρωση, ναυτία και εμέτους. Παρά το ότι τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνα, κάποιες φορές όμως ο ίλιγγος είναι πιθανό να κρύβει κάτι πιο σοβαρό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας.

 

Τι προκαλεί τον ίλιγγο ;

Οι πλέον συχνές καταστάσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι  ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, η νόσος Meniere, και η λαβυρινθίτιδα. Λιγότερο συχνές αιτίες αποτελούν το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι όγκοι του εγκεφάλου,  ο τραυματισμός του εγκεφάλου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και οι ημικρανίες. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το οινόπνευμα, ή την ασπιρίνη.

 

Πως θεραπεύεται; 

Η οριστική θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του ιλίγγου. Ο ιατρός σας μετά από προσεκτική κλινική εξέταση και συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, σε περίπτωση που αυτές κρίνονται απαραίτητες, θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. 

 

 

 

 

Δημοφιλή άρθρα