Πώς αντιμετωπίζονται το ροχαλητό και οι άπνοιες;

Πώς αντιμετωπίζονται το ροχαλητό και οι άπνοιες;

 

Τι είναι ροχαλητό και τι άπνοια;

 

Ροχαλητό ονομάζεται ο εισπνευστικός συνήθως ήχος που προκαλείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παράγεται κυρίως από τη δόνηση κάποιων ιστών (της μαλακής υπερώας, της σταφυλής και των πλαγίων τοιχωμάτων του στοματοφάρυγγα, και σπανιότερα από το κατώτερο τμήμα του φάρυγγα), όταν περνάει από εκεί ο αναπνεόμενος αέρας.

Άπνοια στον ύπνο λέμε την περίοδο κατά την οποία η ροή του αέρα δια μέσου της οδού που αναπνέουμε (της μύτης και του φάρυγγα) διακόπτεται για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.

Η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο προκαλείται από την απόφραξη αυτής της οδού, κατά την οποία όμως αυτός που ροχαλίζει εξακολουθεί να προσπαθεί να αναπνεύσει. Έτσι, ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα πέφτει και η προσπάθεια της αναπνοής αυξάνει, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνάει.

 

Τι προκαλεί το ροχαλητό και τις άπνοιες;

Προκαλούνται κυρίως από ανατομικές ανωμαλίες της μύτης, του στόματος και του φάρυγγα.
Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής τους είναι,το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία μεγαλύτερη των 40ετών, το φύλο (8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης στους άνδρες), το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά φάρμακα και διάφορες ενδοκρινικές ανωμαλίες (π.χ. υποθυρεοειδισμός).

 

Πώς επηρεάζουν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου;

Εκτός από το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν σε αυτούς που κοιμούνται μαζί μας, μπορούν να είναι και σημαντική απειλή για την υγεία μας.
Καταστάσεις όπως υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας, πρωινοί πονοκέφαλοι, διανοητική έκπτωση, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία και σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα του διαταραγμένου ύπνου λόγω απνοιών. 
Η πτώση του οξυγόνου στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουμε υπέρταση, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια.
 

Πως αντιμετωπίζονται;

Εκτός από την κλινική εξέταση του ατόμου που ροχαλίζει ή πάσχει από υπνική άπνοια, σημαντική εξέταση είναι και η μελέτη ύπνου, με την οποία εκτιμάται η έκταση και η σοβαρότητα του προβλήματος. Οι χειρουργικές επεμβάσεις για το ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια, τα τελευταία χρόνια έχουν απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και εκτελούνται συνήθως με τοπική αναισθησία και χωρίς ιδιαίτερο πόνο, αφού χρησιμοποιούνται οι ραδιοσυχνότητες ή ειδικά «σκληρυντικά» υλικά. Σημαντική βοήθεια σε περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή μπορεί να προσφέρουν οι συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης (C-PAP).

 

 

Δημοφιλή άρθρα