Γιατί βραχνιάζω;

Γιατί βραχνιάζω;

 

Πώς παράγεται η φωνή;

Παράγεται από τη δόνηση των φωνητικών χορδών που προκαλεί ο εκπνεόμενος αέρας. Η χροία της εξαρτάται από το μήκος και την τάση των φωνητικών χορδών και κατά την εφηβεία μεταβάλλεται, παίρνοντας τα χαρακτηριστικά του φύλου από τη δράση των ορμονών.

 

Γιατί βραχνίαζω;

Πολλοί είναι οι λόγοι πού μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα. Μερικοί από αυτούς είναι οι δυνατές φωνές, διάφορες λοιμώξεις, η λαρυγοφαρυγγική παλινδρόμηση και ο έντονος βήχας. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει πολύποδες στις φωνητικές χορδές, όζους (κομβία) και διάφορους άλλους σπανιότερους καλοήθεις όγκους, αλλά και προκαρκινικές καταστάσεις ή καρκίνο. Επιπλέον, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του τραχήλου και του θώρακα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο λάρυγγα λόγω τραυματισμού του ίδιου ή των νεύρων που ελέγχουν τη λειτουργία του, με επακόλουθο τη βραχνάδα.

Σε οποιοδήποτε πάντως λόγο και να οφείλεται η βραχνάδα, θα πρέπει να ελεγχθεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο σας εάν διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες.

 

Ποια είναι η θεραπεία της βραχνάδας της φωνής;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση που προκάλεσε τη βραχνάδα και μπορεί να είναι φαρμακευτική αγωγή, λογοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η διάγνωση γίνεται στο ιατρείο, με ενδοσκόπηση του λάρυγγα,  μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση δευτερολέπτων που μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

 

Δημοφιλή άρθρα