Η μύτη μου είναι βουλωμένη και τρέχει. Για να αναπνεύσω βάζω συνέχεια spray. Έχω ρινίτιδα; Τι μπορώ να κάνω γι΄ αυτό;

Η μύτη μου είναι βουλωμένη και τρέχει. Για να αναπνεύσω βάζω συνέχεια spray. Έχω ρινίτιδα; Τι μπορώ να κάνω γι΄ αυτό;

 

Τι είναι η ρινίτιδα και τι συμπτώματα έχει;

Η ρινίτιδα είναι ερεθισμός και φλεγμονή του βλεννογόνου στο εσωτερικό της μύτης. Τα συνήθη συμπτώματα είναι μπουκωμένη μύτη, καταρροή και φτέρνισμα.

 

Από τι προκαλείται;

Στη ρινίτιδα, η φλεγμονή του βλεννογόνου προκαλείται από ιούς, βακτήρια και ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες. Το πιο κοινό είδος της ρινίτιδας είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία συνήθως οφείλεται σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως η γύρη και το τρίχωμα. Εκτός από ρινική καταρροή και μπούκωμα, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα, όπως φτέρνισμα, ρινική φαγούρα, βήχα, πονοκέφαλο, κόπωση, κακουχία, και νοητική εξασθένηση. Τα αλλεργιογόνα επίσης, είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα μάτια, προκαλώντας δάκρυα, κοκκίνισμα ή φαγούρα και πρήξιμο γύρω από αυτά. Ένα άλλο συχνό είδος ρινίτιδας είναι η φαρμακευτική ρινίτιδα, την οποία προκαλεί η χρόνια χρήση spray, τύπου Otrivin, Ronal, Dexa-rhinaspray κ.α. Τα συγκεκριμένα φάρμακα, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες ωτορινολαρυγγολόγου, όταν όμως η χρήση τους γίνεται αυθαίρετα χωρίς τη γνώμη ειδικού, τότε έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας ένα συνεχές μπούκωμα και ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης.

 

Τι είναι οι κόγχες, και τι σχέση έχουν με την αλλεργία;

Οι ρινικές κόγχες είναι σχηματισμοί στο εσωτερικό της μύτης, και είναι υπεύθυνες για τη διήθηση, τη θέρμανση και την ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα.

Μεγάλες ή πρησμένες κογχές, μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη της μύτης.

Οι αλλεργίες, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, μια επίμονη φλεγμονή στο εσωτερικό των παραρρίνιων κόλπων, όπως επίσης και η παραμόρφωση του ρινικού διαφράγματος, είναι δυνατόν να προκαλέσουν διόγκωση των κογχών.

 

Πως αντιμετωπίζεται η ρινίτιδα;

Η αντιμετώπιση της ρινίτιδας εξαρτάται από την αιτία πού την προκαλεί. Για την αλλεργική ρινίτιδα, ενδορρινικά κορτικοστεροειδή σε μορφή spray και αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της φλεγμονής και τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα, τότε μπορούμε να καταφύγουμε σε κογχοπηξία. Μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο που μπορεί να μειώσει τον όγκο των κάτω ρινικών κογχών με ακριβή και στοχευμένο τρόπο και ν΄ απελευθερώσει μόνιμα την αναπνοή. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να δημιουργήσει βλάβες στον υποβλεννογόνιο ιστό της κόγχης, μειώνοντας τον όγκο της με ελάχιστες επιπτώσεις στους περιβάλλοντες ιστούς. 

Η κογχοπηξια με ραδιοσυχνότητες διαφέρει ριζικά από τις παραδοσιακές μεθόδους, πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, και λόγω της χρήσης χαμηλής ισχύος ενέργειας, επιτρέπει μια σχετικά γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία για την πήξη του ιστού.

 

 

 

Δημοφιλή άρθρα