Τι είναι η ιγμορίτιδα; Τι συμπτώματα έχει;

Τι είναι η ιγμορίτιδα; Τι συμπτώματα έχει;

Η παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα όπως συχνά την αναφέρουν οι ασθενείς) είναι μια φλεγμονή, του ιστού που καλύπτει τους παραρρίνιους κόλπους. Κανονικά, οι κόλποι περιέχουν αέρα, αλλά όταν τα ιγμόρεια φράσσονται και γεμίζουν με υγρό, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, ιοί και μύκητες, και να προκαλέσουν μόλυνση.

Συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των κόλπων είναι το κοινό κρυολόγημα, η αλλεργική ρινίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες, ή ένα στραβό ρινικό διάφραγμα.

Υπάρχουν διάφορα είδη ρινοκολπίτιδας:

Η Οξεία παραρρινοκολπίτιδα: Εμφανίζεται ξαφνικά συμπτώματα όπως ρινική καταρροή , βουλωμένη μύτη και πόνο του προσώπου που δεν υποχωρούν μετά από 10-14 ημέρες. Η οξεία ιγμορίτιδα διαρκεί συνήθως 4 εβδομάδες ή και λιγότερο.
Η υποξεία παραρρινοκολπίτιδα: Μια φλεγμονή που διαρκεί 4-8 εβδομάδες.
Η χρόνια ιγμορίτιδα: Μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των κόλπων με συμπτώματα που διαρκούν 8 εβδομάδες ή και περισσότερο.
Η περιοδική κολπίτιδα: Αρκετές επιθέσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της οξείας ιγμορίτιδας;

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της οξείας παραρρινοκολπίτιδας περιλαμβάνουν:

Πόνο/πίεση προσώπου
Ρινική συμφόρηση
Ρινική καταρροή
Απώλεια όσφρησης
Βήχας/συμφόρηση


Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πυρετός
Κακή αναπνοή
Κόπωση
Οδοντικό πόνο
 

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας;


Τα άτομα με χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα για 8 εβδομάδες ή περισσότερο:


Ρινική συμφόρηση
Πύον στη ρινική κοιλότητα
Πυρετό
Ρινικές/οπισθορρινικές εκκρίσεις 


Πρόσθετα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν

Πονοκέφαλο
Κακή αναπνοή
Κόπωση
Οδοντικό πόνο

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με την εκτίμηση των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, και ορισμένες φορές και με τη βοήθεια απεικονιστικού ελέγχου. 

Πως αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία των ρινοκολπίτιδων είναι επίπονη διαδικασία. Η θεραπεία για οξεία ρινοκολπίτιδα πρέπει να διαρκεί το λιγότερο 15 – 20 ημέρες και για χρονία όχι λιγότερο από μήνα. Η θεραπεία της ρινοκολπίτιδας πρέπει να αποσκοπεί κυρίως στην αποκατάσταση του φυσιολογικού αερισμού και στην παροχέτευση των εκκρίσεων και του πύου. 

Η χειρουργική θεραπεία των παθήσεων των παραρρινίων πρέπει να αποσκοπεί όχι μόνο στην απομάκρυνση της βλάβης αλλά και στην πρόνοια για αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της ρινοκολπίτιδας, αφού μειώνει σημαντικά τη βαρύτητα των επεμβάσεων, την πιθανότητα επιπλοκών και υποτροπών, την ταλαιπωρία του ασθενούς και το κόστος.

Δημοφιλή άρθρα