Έχω βουητό στα αυτιά μου (εμβοες). Τι πρέπει να κάνω; είναι σοβαρό;

Έχω βουητό στα αυτιά μου (εμβοες). Τι πρέπει να κάνω; είναι σοβαρό;

 

Τι είναι οι εμβοές;

Ως εμβοές ορίζουμε την αντίληψη ήχου χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα ηχητικό ερέθισμα . Αν και συχνά περιγράφεται ως κουδούνισμα και ήχος από τζιτζίκια, μπορεί να ακούγεται και σαν ένα κλικ ή σφύριγμα. Ο ήχος μπορεί να είναι ήπιος ή δυνατός, χαμηλής ή υψηλής συχνότητας και να προέρχεται από το ένα ή και τα δύο  αυτιά. Σε μερικούς ανθρώπους, η κατάσταση αυτή προκαλεί κατάθλιψη, άγχος ή έλλειψη συγκέντρωσης. 

 

Είναι ασθένεια; Τι τις προκαλεί;

Οι εμβοές δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει από έναν αριθμό υποκείμενων αιτίων. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν: μολύνσεις αυτιών, καρδιαγγειακή νόσο , νόσο Meniere, όγκους του εγκεφάλου, έκθεση σε ορισμένα φάρμακα, τραυματισμό στο κεφάλι και βύσμα κυψελίδας (κερί στο αυτί). Είναι επίσης συχνότερες σε άτομα με κατάθλιψη.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση την περιγραφή του ατόμου. Μερικές φορές, ο ήχος μπορεί να ακουστεί από τον γιατρό, χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο. Η περίπτωση αυτή, είναι γνωστή ως αντικειμενικές εμβοές.Οι ασθενείς πρέπει υποβάλλονται σε ακοολογικό ελεγχο και νευρολογικές εξετάσεις στα πλαίσια της διάγνωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε μονόπλευρες εμβοές, συστήνεται απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία.

Δημοφιλή άρθρα