Δεν αναπνέω καλά. Έχω στραβό ρινικό διάφραγμα; Πρέπει να χειρουργηθώ;

Δεν αναπνέω καλά. Έχω στραβό ρινικό διάφραγμα; Πρέπει να χειρουργηθώ;

 

Πού οφείλεται η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής;

Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, συνοδεύεται από πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία όμως μπορούν να εξελιχθούν και σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως η υπνική άπνοια. 

Η δυσχέρεια αυτή της αναπνοής οφείλεται κυρίως στον συνδυασμό σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών, αλλά και σε άλλες αιτίες, πιο σπάνια. Οι ακριβείς αιτίες του προβλήματος μπορούν να διευκρινιστούν με μία ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.  

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν το πρόβλημα στην αναπνοή οφείλεται στο στραβό διάφραγμα, τότε αντιμετωπίζεται μόνο με εγχείρηση. Κατά το χειρουργείο συνήθως απαιτείται και επέμβαση στις κάτω ρινικές κόγχες. Σε περίπτωση δυσμορφίας του εξωτερικού της μύτης, η οποία συμβάλει στο πρόβλημα, τότε μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και ρινοπλαστική.

Με τις νέες μεθόδους χειρουργικής και το σύγχρονο εξοπλισμό, οι επεμβάσεις αυτές έχουν απλοποιηθεί και είναι σχεδόν ανώδυνες. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μια ημέρα.

 

Πως θα αναπνέω μετά την επέμβαση;

Η μετεγχειρητική φροντίδα περιλαμβάνει 2 – 3 επισκέψεις στο γιατρό σας και προσωπική καθημερινή περιποίηση της μύτης (ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορρό και αλοιφή) για δέκα περίπου ημέρες. Το ποσοστό βελτίωσης της αναπνοής μετα την επέμβαση, κυμαίνεται μεταξύ 65 και 100%.

Δημοφιλή άρθρα

  • Τι είναι οι πολύποδες της μύτης;

      Τι είναι; Οι πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μύτης και κάποιες φορές και στους παραρίνιους κόλπους (ιγμόρεια,…

  • Γιατί βραχνιάζω;

      Πώς παράγεται η φωνή; Παράγεται από τη δόνηση των φωνητικών χορδών που προκαλεί ο εκπνεόμενος αέρας. Η χροία της εξαρτάται από το μήκος…

  • Πώς αντιμετωπίζονται το ροχαλητό και οι άπνοιες;

      Τι είναι ροχαλητό και τι άπνοια;   Ροχαλητό ονομάζεται ο εισπνευστικός συνήθως ήχος που προκαλείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παράγεται…