Τι είναι οι πολύποδες της μύτης;

Τι είναι οι πολύποδες της μύτης;

 

Τι είναι;

Οι πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μύτης και κάποιες φορές και στους παραρίνιους κόλπους (ιγμόρεια, μετωπιαίους, ηθμοειδή και σφηνοειδή).

 

Γιατί εμφανίζονται;

Ο λόγος είναι ακόμα και σήμερα αδιευκρίνιστος, όμως ορισμένες παθήσεις σχετίζονται με την εμφάνισή τους. Σχεδόν το 1/3 των ατόμων που έχουν πολύποδες έχουν και άσθμα. Επίσης, στο 50% των ανθρώπων που έχουν αλλεργία-δυσανεξία στην ασπιρίνη θα εμφανιστούν πολύποδες. . Σε πολλούς πάσχοντες υπάρχει ιστορικό χρόνιας ρινίτιδας και ευαισθησίας της μύτης σε παράγοντες όπως η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, η σκόνη και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι, μπούκωμα, δυσκολία στην αναπνοή, ρινόρροια (εκκρίσεις από τη μύτη σαν νερό ή πιο παχύρρευστες), μείωση ή εξαφάνιση της όσφρησης και πονοκέφαλος.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Με ενδοσκόπηση. Ο ωτορινολαρυγγολόγος στο ιατρείο του με τη βοήθεια μιας μικροκάμερας εξετάζει τη μύτη και βλέπει αν υπάρχουν πολύποδες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φταίει για τα συμπτώματα που έχετε. Στην περίπτωση που αποκαλυφθούν πολύποδες, θα πρέπει συνήθως να γίνει και αξονική τομογραφία, ώστε να διερευνηθούν οι κόλποι γύρω από τη μύτη, καθώς και άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να χρησιμεύσουν στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποιο χειρουργείο.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία των πολυπόδων της μύτης είναι κατ’ αρχήν συντηρητική. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τοπικά σπρέι και φάρμακα από το στόμα, η βάση των οποίων είναι κυρίως η κορτιζόνη, Η συνέχεια της θεραπείας εξαρτάται από την ανταπόκριση των πολυπόδων στη φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που αυτοί μειώνονται σε μέγεθος θα πρέπει να επισκέπτεστε τον ιατρό σας ανά περιόδους για προσαρμογή της θεραπείας. 

Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμένει σταθερή ή χειροτερεύει, θα πρέπει να προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση. Η αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων γίνεται με Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική.

 

Σκοπός του χειρουργείου είναι:

  1. αφαιρώντας τους πολύποδες να περάσουν τα συμπτώματα που σας οδήγησαν στο γιατρό 
  2. να περάσει αέρας στις περιοχές της μύτης που δημιουργούν τους πολύποδες. Ο καλός αερισμός αυτών των περιοχών όχι μόνο παρατείνει κατά πολύ το χρόνο πιθανής επανεμφάνισης τους, αλλά και το κυριότερο, αφήνει χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα τον ασθενή για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Δημοφιλή άρθρα