Επέμβαση στο αυτί

Επέμβαση στο αυτί

Γενικές οδηγίες:

 1. Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ούτε νερό.
 2. Αν καπνίζετε είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να μην καπνίσετε καθόλου όλη την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
 3. Εάν στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας φοράς που συναντηθήκαμε και της εγχείρησης μεσολάβησε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας (π.χ. κρυολόγημα, πυρετός, κ.τ.λ) παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

Χρόνος παραμονής στην κλινική:

Συνήθως 24 ώρες είναι αρκετές. Σπανιότερα 2 ημέρες.

Μόλις ξυπνήσετε:

Θα έχετε έναν επίδεσμο που θα καλύπτει το χειρουργημένο αυτί σας. Αυτός αφαιρείται το επόμενο πρωί. Είναι φυσικό να μην ακούτε καλά από το χειρουργημένο αυτί λόγω αυτού του επιδέσμου και μιας μικρής γάζας που υπάρχει μέσα στο αυτί.

Πιθανό επίσης να έχετε ορό στο χέρι που αφαιρείται συνήθως λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.

Μπορεί να αισθάνεστε ζαλισμένος/η ή να έχετε τάση για εμετό. Γιαυτό μείνετε ξαπλωμένος/η τις πρώτες 4-6 ώρες και μετά σηκωθείτε με τη βοήθεια κάποιου.

 Ράμματα:

Τα ράμματα που τοποθετούνται είναι συνήθως απορροφήσιμα από το σώμα μας και συνεπώς δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Αποχή από την εργασία:

Ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από την δουλειά του μετά από την επέμβαση είναι μία εβδομάδα. Ο ακριβής όμως χρόνος εξαρτάται το είδος της επέμβασης.

Καλύτερα ας συζητηθεί αυτό, όταν θα πάρετε εξιτήριο.

Πόνος-αιμορραγία:

Θα έχετε ελαφρό πόνο στο αυτί που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με κάποιο αναλγητικό (Depon).

Συνήθως «αισθάνεστε» το αυτί για λίγες εβδομάδες.

Μέσα στο αυτί θα υπάρχει μικρό γαζάκι που θα αφαιρεθεί στο Ιατρείο μετά 1 – 2 εβδομάδες οπότε θα γίνει και η πρώτη εκτίμηση της επιτυχίας της επέμβασης.

Μικρή ποσότητα ροζ υγρού είναι δυνατόν να βγαίνει από το αυτί σας και αυτό είναι αναμενόμενο. Αν η ποσότητα του υγρού μεγαλώσει καθώς περνούν οι μέρες ή ο πόνος χειροτερέψει, καλύτερα να επικοινωνήσουμε για τυχόν πρόσθετη θεραπεία.

Προφυλάξεις:

 • Μην καπνίσετε ή πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό.
 • Αν θέλετε να φταρνιστείτε να το κάνετε με ανοικτό το στόμα ώστε να μην πάρει όλη την πίεση η μύτη και ίσως το αυτί σας.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι.

 1. Μήν πιείτε οινοπνευματώδη ποτά (μπίρες, ουίσκι, κτλ) τις πρώτες 48 ώρες.
 2. Μην οδηγήσετε ή μαγειρέψετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
 3. Μην υπογράψετε ή πάρετε οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση τις πρώτες 48 ώρες.
 4. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Είναι επίσης δυνατόν, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθείτε τάση προς εμετό.
 5. Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Μείνετε καλύτερα ξαπλωμένος. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές. Είναι προτιμότερο να μην ταξιδέψετε τις πρώτες 10 ημέρες.
 6. Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και σιγά-σιγά ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα.
 7. Αν αισθανθείτε : έχετε αιμορραγία (αίμα καθαρό) από το αυτί ή την τομή ή σοβαρό πρήξιμο ή πυρετό ή ανυπόφορο τοπικό πόνο ή και πονοκέφαλο που επιμένει ή ίλιγγο, είναι καλύτερο να επικοινωνήσουμε για να σας δοθεί ίσως κάποια συμπληρωματική θεραπεία.

Δημοφιλή άρθρα