Επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα και τη μύτη

Επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα και τη μύτη

Γενικές οδηγίες:

 1. Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου δεν πίνετε ούτε νερό.
 2. Αν καπνίζετε είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να μην καπνίσετε καθόλου όλη την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
 3. Εάν στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας επίσκεψης και της εγχείρησης μεσολάβησε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

Χρόνος παραμονής στην κλινική:

Ο χρόνος παραμονής στην κλινική μετά την επέμβαση είναι συνήθως ένα βράδυ.

Μόλις ξυπνήσετε:

Θα υπάρχει ένας ορός στο χέρι σας.

Όταν προσπαθείτε να καταπιείτε θα αισθάνεστε κάποιο πόνο στο λαιμό. Για το λόγο αυτό θα σας δοθούν αναλγητικά φάρμακα.

Θα είσθε λίγο ζαλισμένος/η και πιθανά θα έχετε υπνηλία εξ αιτίας των αναισθησιολογικών φαρμάκων.

Μπορεί να θέλετε να βήχετε (το μικρό ράμμα που υπάρχει, δίνει την εντύπωση ξένου σώματος στο λαιμό) αλλά προσπαθήστε να το αποφύγετε.

Τα σάλια σας θα είναι ίσως ροζ χρώματος αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Αποχή από την εργασία:

Ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από την δουλειά του μετά από την επέμβαση είναι τρείς(3) ή τέσσερις (4) ημέρες. Ο ακριβής όμως χρόνος εξαρτάται από : – το είδος της επέμβασης και – το είδος της εργασίας σας (σκόνες, εξωτερική κτλ)

Αναπνόη απο τη μυτη:

Το πρώτο βράδυ η αναπνοή από τη μύτη θα είναι λίγο δύσκολη, επειδή στη μύτη θ υπάρχει ένα σφουγγαράκι το οποίο θα αφαιρεθεί το επόμενο πρωινό. Μετά την αφαίρεσή του και για διάστημα μίας εβδομάδας περίπου, η μύτη λόγω της εγχείρησης θα είναι πρησμένη εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή, θα έχετε εκκρίσεις από τη μύτη, τα μάτια θα δακρύζουν και μπορεί να μην μυρίζετε καλά. Μπορεί επίσης να έχετε κάποια ευαισθησία ή πόνο στα δυο μπροστινά πάνω δόντια. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Αιμορραγία μετά την επέμβαση: 

Στόχος του πωματισμού είναι η αποφυγή της αιμορραγίας, για το λόγο αυτό τοποθετείται αμέσως μετά το χειρουργείο. Μετά την αφαίρεση του, πιθανόν να υπάρξει μικρή αιμορραγία που περνάει σε λίγα λεπτά. 

Οίδημα (πρήξιμο) στα μάτια:

Εμφανίζεται μόνο σε περίπτωση ρινοπλαστικής και περνάει μέσα σε μία εβδομάδα περίπου.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι:

 1. Μήν καταναλωσετε οινοπνευματώδη ποτά τις πρώτες 48 ώρες.
 2. Μην οδηγήσετε ή μαγειρέψετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
 3. Μην υπογράψετε ή πάρετε οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση τις πρώτες 48 ώρες.
 4. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία και τάση προς έμετο τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας.
 5. Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Μείνετε καλύτερα ξαπλωμένος. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές. Είναι προτιμότερο να μην ταξιδέψετε τις πρώτες 10 ημέρες.
 6. Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και σιγά-σιγά ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα.
 7. Αν αισθανθείτε : δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε αιμορραγία (αίμα καθαρό) ή σοβαρό πρήξιμο ή πυρετό ή ανυπόφορο πόνο που επιμένει, είναι καλύτερο να επικοινωνήσουμε για να σας δοθεί ίσως κάποια συμπληρωματική θεραπεία.

Δημοφιλή άρθρα

 • Επέμβαση στο αυτί

  Γενικές οδηγίες: Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου…

 • Επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα και τη μύτη

  Γενικές οδηγίες: Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου…

 • Επέμβαση αφαίρεσης πολυπόδων λάρυγγα

  Γενικές οδηγίες: Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου…