Επέμβαση στη μύτη – παραρρίνια με ενδοσκόπια (Ενδοσκοπική Χειρουργική)

Επέμβαση στη μύτη – παραρρίνια με ενδοσκόπια (Ενδοσκοπική Χειρουργική)

 Γενικές οδηγίες:

 1. Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ούτε νερό.
 2. Αν καπνίζετε είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να μην καπνίσετε καθόλου όλη την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
 3. Εάν στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας φοράς που συναντηθήκαμε και της εγχείρησης μεσολάβησε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας (π.χ. κρυολόγημα, πυρετός, κ.τ.λ) παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

Χρόνος παραμονής στην κλινική:

Συνήθως ένα 24ώρο. Σπανιότερα 2 ημέρες.

Μόλις ξυπνήσετε:

Θα υπάρχει ένας ορός στο χέρι σας.

Όταν προσπαθείτε να καταπιείτε θα αισθάνεστε κάποιο πόνο στο λαιμό. Για το λόγο αυτό θα σας δοθούν αναλγητικά φάρμακα.

Θα είσθε λίγο ζαλισμένος/η και πιθανά θα έχετε υπνηλία εξ αιτίας των αναισθησιολογικών φαρμάκων.

Μπορεί να θέλετε να βήχετε (το μικρό ράμμα που υπάρχει, δίνει την εντύπωση ξένου σώματος στο λαιμό) αλλά προσπαθήστε να το αποφύγετε.

Τα σάλια σας θα είναι ίσως ροζ χρώματος αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Αποχή από την εργασία:

Ο χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από τη δουλειά του μετά από την επέμβαση είναι συνήθως (4) τέσσερις ημέρες. 

Αναπνοή από τη μύτη μετά την επέμβαση:

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αναπνοής μιας και δεν χρησιμοποιείται πωματισμός,. Κάποιες φορές μπορεί να έχετε ένα μικρό σφουγγαράκι μέσα στη μύτη. Μετά την αφαίρεση του και για διάστημα δύο εβδομάδων περίπου, η μύτη λόγω της εγχείρησης θα είναι πρησμένη εσωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή, θα έχετε εκκρίσεις από τη μύτη και μπορεί να μην μυρίζετε καλά. Αυτά, με την περιποίηση που θα κάνετε στη μύτη σας (ορρός και spray) σιγά-σιγά θα περάσουν και τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα οφέλη από την επέμβαση.

Αιμορραγία μετά την επέμβαση:

Όσο είναι το σφουγγαράκι μέσα, ένα ροζ υγρό μπορεί να στάξει τις πρώτες ώρες. Μετά την αφαίρεση του, θα υπάρξει ίσως μικρή αιμορραγία που περνάει σε λίγα λεπτά. Η μύτη μπορεί να βγάζει αυτό το υγρό τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.

Οίδημα (πρήξιμο) στα μάτια:

Δεν θα υπάρχει οίδημα. Να έχετε όμως υπ’ όψιν σας ότι απαγορεύεται να φυσήξετε τη μύτη σας τις πρώτες 10 μέρες μετά την επέμβαση γιατί μπορεί να πρηστούν τα βλέφαρα σας.

Προφυλάξεις:

Μην καπνίσετε ή πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό. – Κρατείστε τη μύτη καθαρή, φυσώντας την πολύ απαλά, βάζετε προσεκτικά την αλοιφή σας . – Αν θέλετε να φταρνιστείτε να το κάνετε με ανοικτό το στόμα ώστε να μην πάρει όλη την πίεση η μύτη σας.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι:

 1. Μήν πιείτε οινοπνευματώδη ποτά (μπίρες, ουίσκι, κτλ) τις πρώτες 48 ώρες.
 2. Μην οδηγήσετε ή μαγειρέψετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
 3. Μην υπογράψετε ή πάρετε οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση τις πρώτες 48 ώρες.
 4. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Είναι επίσης δυνατόν, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθείτε τάση προς εμετό.
 5. Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Μείνετε καλύτερα ξαπλωμένος. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές. Είναι προτιμότερο να μην ταξιδέψετε τις πρώτες 10 ημέρες.
 6. Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και σιγά-σιγά ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα.
 7. Αν αισθανθείτε : δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε αιμορραγία (αίμα καθαρό) ή σοβαρό πρήξιμο ή πυρετό ή ανυπόφορο πόνο που επιμένει, είναι καλύτερο να επικοινωνήσουμε για να σας δοθεί ίσως κάποια συμπληρωματική θεραπεία.
 8. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε κάποιες φορές μετά το χειρουργείο για να γίνει, με την περιποίηση της μύτης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επούλωση.

Δημοφιλή άρθρα