Επέμβαση τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού ή/και «κρεατάκια»

Επέμβαση τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού ή/και «κρεατάκια»

Γενικές οδηγίες:

 1. Το προηγούμενο βράδυ το παιδί τρώει ελαφρά και πριν κοιμηθεί πίνει το γάλα του. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου όμως, δεν πίνει ούτε νερό.
 2. Εάν στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας φοράς που συναντηθήκαμε και της εγχείρησης μεσολάβησε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας στο παιδί (π.χ. κρυολόγημα, πυρετός, βήχας με φλέματα κ.τ.λ) παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

Χρόνος παραμονής στην κλινική:

Συνήθως λίγες ώρες παραμονής είναι αρκετές.

Σπανιότερα το παιδί κοιμάται μέσα ένα βράδυ. Ας σημειωθεί ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν νοσηλεία μιας νύχτας για να καλύψουν τα έξοδα.

Μόλις ξυπνήσει:

 • Θα υπάρχει ένας ορός στο χέρι του.
 • Όταν προσπαθεί να καταπιεί ίσως να αισθάνεται κάποιο πόνο στο λαιμό.
 • Θα είναι λίγο ζαλισμένο και πιθανά θα έχει υπνηλία εξ αιτίας των αναισθησιολογικών φαρμάκων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αφήσετε να κοιμηθεί.
 • Τα σάλια του όπως και οι μυξούλες του θα είναι ίσως ροζ χρώματος αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.
 • Θα ροχαλίζει ελαφρά και ίσως αναπνέει από το στόμα. Αυτό μπορεί να επιμείνει για λίγες μέρες μέχρι να επουλωθεί η πληγή από την περιοχή που χειρουργήθηκε.
 • Υπάρχει περίπτωση να δείτε λίγο αίμα ή ακριβέστερα λίγο ροζ υγρό να βγαίνει από τα αυτάκια του. Μην ανησυχήσετε. Το αυτί «καθαρίζει» από το υγρό που υπήρχε.

Δίαιτα:

Την ημέρα της νοσηλείας του θα του δοθούν κρύες και μαλακές τροφές (παγωτό, γιαούρτι κτλ).

Στο σπίτι, τις επόμενες 1 – 2 ημέρες, να τρώει ότι θελήσει αρκεί να μην είναι πολύ βαρύ φαγητό και όχι πολύ ζεστό.

Χρόνος αποχής από το σχολείο:

Ο συνήθης χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από το σχολείο ή σταθμό μετά από την επέμβαση είναι 4-7 ημέρες. Καλύτερα όμως να συζητηθεί αυτό όταν θα πάρετε εξιτήριο.

Πόνος-αιμορραγία:

Για μια – δυο μέρες ίσως να αισθάνεται κάποιο πόνο στο λαιμό καθώς καταπίνει. Αυτό είναι αναμενόμενο και αντιμετωπίζεται με σιρόπι Depon ή Ponstan

Αν τα σάλια του έχουν ροζ χρώμα είναι φυσιολογικό για 1-2 μέρες, αν όμως αυτό συνεχιστεί και ιδίως αν φτύσει ή τρέξει από τη μύτη του καθαρό αίμα να επικοινωνήσουμε αμέσως.

Είναι αναμενόμενο να δείτε λίγο υγρό να τρέχει από τα αυτάκια του.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι:

 1. Μη φάει πολύ ζεστό ή βαρύ φαγητό τις πρώτες 48 ώρες.
 2. Υπάρχει περίπτωση να έχει ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Είναι επίσης δυνατόν, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθεί τάση προς εμετό.
 3. Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μη μείνει μόνο του στο σπίτι. Ας παίξει ήρεμα και προτιμότερο είναι να το κρατήσετε για 2-3 μέρες μέσα στο σπίτι.
 4. Να βάζετε φυσιολογικό ορό στη μύτη του τις πρώτες μέρες και ιδίως πριν κοιμηθεί. Αυτό θα γίνεται μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η καλή αναπνοή από τη μύτη, άρα θα διακοπεί όταν το παιδί θα σταματήσει να ροχαλίζει.
 5. Όταν λούζετε το παιδί να φράζετε τα αυτάκια του με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με βαζελίνη ούτως ώστε να μην πηγαίνει νερό μέσα. Αυτό ας γίνεται κάθε φορά που το παιδί λούζεται μέχρι να διαπιστωθεί ότι τα σωληνάκια έχουν αποβληθεί από μόνα τους από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει μετά από 6 – 12 μήνες συνήθως. Ας σημειωθεί ότι : το παιδί με σωληνίσκους αερισμού δεν απαγορεύεται να κολυμπά, αρκεί να μην κάνει μακροβούτια.
 6. Αν αισθανθεί : ανυπόφορο πόνο στο αυτί που επιμένει ή κάνει υψηλό πυρετό ή τρέξει καθαρό αίμα από τη μύτη ή το στόμα του, είναι καλύτερο να επικοινωνήσουμε για να σας δοθεί κάποια συμπληρωματική θεραπεία.

Δημοφιλή άρθρα